rodinný dům Nepomucká

stavba: adaptace - pórobeton + dřevo

místo: Plzeň - Nepomucká

klient: soukromá osoba

návrh: 11/2011 - 07/2015

realizace: v realizaci od 2015

zastavěná plocha: 97 m2

 

team:

Jakub Mareš, Jan Ret, Nikola Bindzar

 

Zadáním pozemku a domu je vyřešit dispoziční prostorové nedostatky stávajícího uspořádání domu na pozemku, jehož současná indispozice tkví v hlavní ulici Nepomucké, ke které se dům otáčí všemi obytnými místnostmi v přízemí. Opačná strana je otočena do zahrady, do níž se současný dům staví zády. Nové řešení usiluje o orientaci hlavních pobytových místností do jihozápadní zahradní části, jak v přízemní části, tak v nově řešeném podkroví. Výsledkem je vizuální a provozní provázání zahrady s domem.

Stávající dům se zvýšeným patrem a obytným podkrovím se rozšiřuje hlavně v podkrovní a vstupní části. Dochází k navýšení vstupní části, k vložení schodišťové věže, která umožní zaslepení současného schodište a značné uvolnění nové přízemní a hlavně podkrovní dispozice. Do uvolněného podkroví se vkládají tři nové pokoje. Prostorné přízemí domu obohacuje nově přidaná obytná terasa s přímým vstupem do zahrady, které dominuje vzrostlý ořešák, který přirozené stíní dům od západu.