rodinný dům Vinice

stavba: novostavba - dřevostavba

místo: Plzeň - Vinice

klient: soukromá osoba

návrh: 02/2015 - 07/2015

realizace: v realizaci od 2016

zastavěná plocha: 113 m2

 

team:

Jan Ret, Jakub Mareš, Eva Kubjátová

 

Dům leží v bývalém sadu na hranici pomezí města a krajiny-pole v klidné a zároveň rušné lokalitě mezi vilovou čtvrtí Lochotín a sídlištěm Vinice. Šum dopravních tepen se mísí s klidem sousedního lesoparku nedaléké nemocnice. Dobrá dostupnost centra města, snadný přístup do přírody a dobrá orientace parcely jsou nespornými hodnotami pozemku, jenž mluví pro přetvoření současného dočasného rekreačního bydlení na plnohodnotné městské bydlení.

Dům se otáčí směrem na jih do sadu, do zahrady, na sever ke vstupu k lesoparku je otočen zády. Velká okna na severu stále ovšem umožnují kontrolu co se dějě za domem. Východní slunce vstupuje do ložnice velkým oknem, jediným oknem na východě. Západnímu slunci je umožněn vstup do domu pouze okny na střešní ateliérové terase. Dům se vyznačuje lapidárním čistým tvarem s vydlabanými obytnými plochami a různě velkými okny, které reagují na vnitřní dispozici a čistou fasádu domu kompozičně doplňují.